GPL si mediul inconjurator

Cresterea traficului afecteaza negativ din ce in ce mai mult mediul inconjurator si consumul de energie. Domeniul transporturilor este in mod special responsabil de emisiile de monoxid de carbon si de azot, hidrocarburi nearse, plumb, bioxid de carbon, anhidrida sulfuroasa, particule (motoare Diesel) etc…., in mediul inconjurator.
Combustia este poluanta inevitabil. Emisiile ce vin de la aceasta sunt legate de proprietatile fizice si chimice ale combustibilului, de compozitia amestecului carburant dar de asemenea si de procesul de combustie si de caracteristicile mediului inconjurator.
Cind se face o comparatie intre emisiile produse de benzina, combustibilii fara plumb, motorina si GPL, se poate observa ca toate produc carbon si monoxid de nitrogen si hidrocarburi nearse in timp ce plumbul este produs numai de catre benzina. Mai mult decit atit, GPL nu produce anhidride sulfuroase si aromatizanti.

Toate emanatiile ce provin din combustie au o influenta negativa asupra aerului.

Oricum, este mult mai important de cunoscut gradul de toxicitate al fiecarui element si sa definim cit de daunatoare sunt  decit sa luam in consideratie cantitatea in valori absolute.

AMESTECURI

PARAMETRI DE TOXICITATE

CO monoxid de carbon

1

HC hidrocarburi nearse

60

Nox monoxid de nitrogen

100

IPA si Aldehide

130

SO2 anhidride sulfuroase

130

Din tabelul de mai sus, putem nota ca cele mai toxice produse ale combustiei, precum anhidridele sulfuroase si plumbul, nu sunt prezente in GPL.

Mai mult decit atit, hidrocarburile nearse provenite din combustia GPL sunt mai putin toxice decit cele provenite de la alte tipuri de combustibili pentru ca GPL nu contine aditivi si nici aromatizanti.

Trebuie subliniat ca GPL polueaza mai putin pentru ca:

–         combustia se face in timpul fazei gazoase. Cum GPL este gaz, acesta se potriveste mai bine acestui proces si asigura un amestec mai omogen fara particule solide.

–         caracteristicile termodinamice ridicate usureaza si imbunatatesc consumul.

–         nu exista aditivi precum plumbul, sulful sau aromatizanti.

Mai mult decit atit, BRC Gas Equipment a dovedit ca este posibil sa se obtina o combustie excelenta cu GPL , deasemenea o buna capabilitate si mai putina poluare.