Ce este GPL-ul?

ASPECTE GENERALE

Ce este combustibilul gpl?

GPL inseamna Gaz Petrolier Lichefiat.
Este un produs derivat, brut, care in general este facut dintr-un amestec de propan si butan. Este obtinut prin rafinarea petrolului sau direct din extractie dupa ce a fost separat de gazele naturale sau petrol cu care acesta este in amestec in cimpurile petroliere.
Butanul comercial consta in principal din butan avind formula C4H10.
Propanul comercial consta in principal din propan avind formula C3H8.
Una din principalele caracteristici care diferentiaza propanul si butanul unul de celalalt si care defineste folosirea lor este “presiunea vaporilor” care corespunde echilibrului fazei gazoase cu faza lichida.
“Presiunea vaporilor” propanului si butanului creste proportional cu temperatura.
Deoarece volumul GPL in faza gazoasa este mai mare decit volumul aerului, la orice scurgere, GPL  va curge in jos.
GPL  in faza lichida are un volum mai mic decit cel al apei. De aceea pot ramine urme de apa pe fundul unui recipient de stocare.
O scurgere GPL in faza lichida este mult mai periculoasa decit o scurgere in stare gazoasa deoarece cantitatea care se scurge este mai mare la aceeasi cantitate de gaz. De fapt un volum de lichid produce aproape 270 de volume de vapori.
O alta caracteristica a GPL in faza lichida este variatia volumului in functie de schimbarile temperaturii.
GPL topeste substante precum: grasimi, uleiuri, vopsea. Acesta cauzeaza deformari cauciucului natural si nu corodeaza metalele si aliajele folosite in mod curent. De aceea pentru confectionarea tevilor este folosit cauciucul sintetic, iar otelul inoxidabil este folosit pentru confectionarea rezervoarelor.
Propanul si butanul sunt inflamabile ca orice combustibil. De aceea este foarte important a se evita manipularea acestora in apropierea focului deschis si a obiectelor care au o temperatura ridicata.
In atmosfera GPL poate produce amestecuri inflamabile ce nu sunt usor de vazut.
Cind se afla in faza lichida acesta creaza o “ceata” caracteristica extrem de inflamabila care se aseaza pe pamint. De asemenea se recomanda sa nu se inhaleze (chiar daca nu este otravitor) din cauza calitatilor sale anestezice.
Chiar mai mult, este bine sa se evite contactul direct cu GPL in faza lichida deoarece din cauza evaporarii sale foarte rapide produce arsuri prin racire.

Care sunt caracteristicile specifice ale vehiculelor alimentate cu gpl?

Folosit in moto-tractiune, gpl-ul ofera vehiculului performante excelente in termeni de putere, flexibilitate si buna functionare a motorului. Previne  uzura prematura, prelungeste viata bujiilor, a supapelor si pistoanelor si mentine caracteristicile motorului mai mult timp.

La vehiculele alimentate cu benzina si motorina este arhi-cunoscut faptul ca principalele elemente poluatoare sunt: oxizii de carbon, oxizii de azot si particulele de praf (particule microscopice ce contin un amestec chimic – valabil pentru motoarele pe motorina), care reprezinta inca o problema grava, nerezolvata.

GPL-ul are emisiile de oxizi de carbon si nitrogen mult mai mici decat motoarele pe benzina, iar in cazul oxizilor de azot si a particulelor de praf  GPL-ul polueaza cu 90% mai putin decat motorina.

GPL este o sursa de energie de inalta calitate si este larg folosit in domeniul civil, industrial, agricol, mestesugaresc, precun si in cel auto. Cum GPL este o alternativa viabila la benzina, este foarte interesanta compararea caracteristicilor lor (vezi tabelul de mai jos).

Caracteristici

Propan

Butan

Benzina

Masa volumica la 15oC (kg/dm3)

0,508

0,584

0,73-0,78

Presiunea vaporilor la 37,8oC (bar)

12,1

2,6

0,5-0,9

Punct de fiebere  (oC)

-42

-0,5

30-225

Cifra octanica teoretica (C.O.T.)

111

103

96-98

Cifra octanica reala (C.O.R.)

97

89

85-87

Puterea calorica inferioara (MJ/kg)

46,1

45,46

44,03

Puterea calorica inferioara (MJ/dm3)

23,4

26,5

32,3

Raport stoechiometric (kg/kg)

15,8

15,6

14,7

Din tabelul de mai sus se poate constata ca benzina are un punct de fierbere mai ridicat decit mediul inconjurator si ca GPL se evapora la o temperatura mai joasa.

Aceasta inseamna ca GPL are nevoie de o presiune relativ joasa pentru a ramine in stare lichida.

Cifra octanica teoretica (C.O.T.) si cifra octanica reala (C.O.R.) arata ca butanul si propanul au o caracteristica antidetonanta care este superior mai mare decit cea a benzinei.

Masa calorica creste de la benzina la propan iar volumul caloric scade.

Aceasta inseamna ca, avind aceeasi autonomie cu ambele feluri combustibil, o masa in descrestere de la benzina la propan va fi suficienta. Oricum volumul va trebui sa fie mai mare. Aceasta implica ca masa de combustibil consumat de vehicule sa descreasca de la benzina la GPL. In sens invers poate fi verificat volumul consumat.

In sensul unei mai bune intelegeri a acestui concept, noi definim ca fiind “coeficient teoretic de echivalenta” o cantitate de combustibil ce realizeaza o putere ce este egala cu puterea calorica inferioara a benzinei. Si definim “coeficient de echivalenta” ca fiind  relatia dintre diversele consumuri ale motoarelor ce pot fi comparate intre ele.

In ceea ce priveste alimentarea motoarelor cu GPL, testele au dovedit ca, atunci cind sunt comparate cu cele alimentate cu benzina, acesta are o eficienta mai ridicata cu aproape 8% ceea ce reduce coeficientii de echivalenta ai butanului si propanului, la valorile teoretice de 8%.

Coeficientii de echivalenta al combustibililor de mai sus sunt aratati in tabelul nr.3. Acesti coeficienti sunt obtinuti prin calcularea relatiei dintre puterea calorica inferioara per litru de combustibil si puterea calorica a combustibililor alternativi.

Aceste valori sunt aratate in coloana nr.1 (vezi de asemenea tabelul nr.2). In coloana nr.2 putem vedea coeficientii ce reprezinta “coeficientii teoretici de echivalenta”.

In coloana nr.3, aceiasi coeficienti sunt exprimati in valori reale care de asemenea iau in consideratie diversii factori de corectie.(eficienta).

Combustibil

(1)

(2) Coeficientul teoretic de echivalenta

(3) Coeficientul de echivalenta

Benzina

32,32/32,32=

1

1

Propan

32,32/23,42=

1,38

1,27

Butan

32,32/26,55=

1,22

1,11

Tabelul nr.3

Cu ajutorul acestui tabel se poate prevedea consumul unei masini traditionale convertita pe GPL luand in considerare consumul aceleiasi masini ce functioneaza cu benzina.

Cum GPL este un amestec de propan si butan, trebuie setata o valoare medie  pentru coeficientul de echivalenta care poate fi egala cu 1,2 (aceasta corespunde unui amestec la o masa de 50%).

Oricum, este important sa se sublinieze ca autovehiculele de productie mai recenta au un nivel de adaptabilitate foarte inalt, aceasta reprezentind un avantaj in ceea ce priveste reducerea consumului, aceasta reducere fiind mult mai substantiala decit cele aratate in tabelul de mai sus.

De aceea, se poate afirma ca GPL este un combustibil foarte bun: are caracteristici anti-detonante foarte bune si dezvolta aceeasi putere ca si motoarele alimentate cu benzina.

Mai mult decit atit, are o mai buna eficienta in ceea ce priveste consumul si produce emisii mai putin poluante.

In concluzie, din punct de vedere tehnic GPL ofera:

–         emisii mai putin poluante

–         o viata mai lunga uleiului lubrifiant (acesta nu este diluat de benzina)

–         o viata mai lunga motorului (nu exista depuneri de carbon)

APECTE TEHNICE

 

Cum este alimentat vehiculul cu gaz si cat dureaza alimentarea?

 

Un vehicul pe gaz se alimenteaza conectand pistolul special la priza de alimentare a masinii (de obicei instalata in aripa spate sau chiar langa gura de alimentare cu benzina). Aceste prize de alimentare difera de la o tara la alta, dar se pot monta diferite adaptoare pt. a fi compatibile intre ele.  Inainte sa plecati in afara tarii este bine sa aveti la indemana un adaptor pt. tara pe care o vizitati.

Ce autonomie are un vehicul pe GPL ?

 

Calculele difera de la caz la caz, incepand de la capacitatea rezervorului (pe fiecare rezervor este stantat nr. de litrii). Din motive de securitate, normele prevad o umplere de maxim 80% a rezervorului de gaz. De exemplu, intr-un rezervor de 60 de litrii se pot stoca efectiv 48 de litrii de gaz. Presupunand ca la fiecare 10 km se consuma 1 litru de gaz  (cu 1 litru de benzina ati fi facut in jur de 12 km) veti avea o autonomie de 480 km.

De ce autonomia unui vehicul se poate schimba de la un plin la altul?

 

Conditii de drum diferite si uneori compozitia chimica a gpl-ului schimbata, ceea ce poate influenta consumul foarte mult. Din acest motiv este bine sa faceti o comparatie in  circumstante asemanatoare.

Este adevarat ca instalatia gpl afecteaza motorul?

 

Instalatia gpl nu afecteaza absolut deloc buna functionare a motorului, mai mult decat atat ii prelungeste viata.

 

Pot sa montez gpl pe un vehicul…turbo…cu catalizator…cu 3 sau 8 cilindrii?

 

BRC Gas Equipment are instalatii de gpl compatibile si ratificate cu majoritatea motoarelor disponibile pe piata la momentul actual. Asadar puteti converti aproape toate autovehiculele fara sa aveti probleme tehnice, atat masinile cu injectie cat si cele cu carburatie, euro sau non-euro, motoare supra-alimentate sau aspirate. Va sugeram totusi sa apelati la un montator autorizat BRC cara va va verica tipul de motor si va va oferii toate informatiile necesare.

Care este pierderea de putere a unei masini cu instalatie gpl?

 

In cazul celei mai avansate instalatii gpl (injectie secventiala de gaz multipunct – BRC Sequent) nu veti putea observa diferenta de putere in timpul folosirii vehiculului (o pierdere de aproximativ 2-3%, vizibila doar pe standul dinamic),  diferenta de putere fiind mai mare pentru instalatiile mai putin moderne (cu amestec traditional, cum ar fi carburatia).

Cum se schimba consumul folosind gpl?

 

GPL-ul este de asa natura incat are o energie specifica mai scazuta decat a benzinei, consumul crescand astfel cu 20%.

In ciuda economiei cu gpl-ul si a aspectelor ecologice pozitive, spatiul de depozitare a bagajelor devine mai mic?

 

Vrem sa subliniem ca puteti monta pe masina dvs. doua tipuri de rezervoare: toroidale (rotunde, in forma de roata) si cilindrice. In primul caz, de obicei, rezervorul este amplasat in locul rotii de rezerva (atat in afara cat si in interiorul vehiculului), lasand liber spatiul pentru bagaje. Rezervorul cilindric este deobicei amplasat in spatiul destinat bagajelor, asadar capacitatea de incarcare va fi partial limitata in functie de dimensiunile rezervorului.

Instalatiile gpl au nevoie de intretinere specifica?

 

Nu au nevoie de intretinere specifica, va sugeram sa urmati indicatiile din manualul de intretinere.

ASPECTE ECONOMICE

Care este pretul aproximativ al gpl-ului?

 

Pretul unui litru de gpl este aproximativ la jumatatea pretului unui litru de benzina.